Animaatiot ovat nykyään kaikkien viihdettä

 

Animaatioelokuvat ovat suosittuja sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Ne ovat myös elokuvien digitaalisen tuotannon suunnannäyttäjiä ja uusia ammattikuntia on syntynyt jopa yksittäisten filmien johdosta. Työmäärästään huolimatta piirretyt olivat pitkään vain lapsille tarkoitettuja tai ainakin sellaiseksi yleisesti miellettyjä, vaikka aikuisillekin tehtyjä animoituja tarinoita on nähty vuosikymmeniä. Tämä käsitys murtui lopullisesti, kun Pixarin “Toy Story sekä myöhemmin elokuva Nemoa etsimässä löivät katsojaennätyksiä isolla kankaalla ja keräsivät myös pelkästään aikuisyleisöä.

Animaatioelokuvien arvostus onkin noussut huippuunsa sekä usein teknisesti ennennäkemättömän toteutuksen että mukaansatempaavien juonien myötä, jotka ovat osoittaneet, että myös tietokoneella luodussa elokuvassa voi olla syvyyttä ja aitoa tunnetta. Rima on pääsääntöisesti pysynyt korkealla, sillä katsojat odottavat joka vuosi entistä huikeampia visuaalisia elämyksiä ja jos ei nyt aina syvällistä tarinaa, niin vähintään Hollywood-leffan veroista popcorn-viihdettä. Suuri syy animaatioiden suosioon ovat ääninäyttelijät, jotka ovat alkuaikojen tuntemattomuuksista vaihtuneet sekä suurimpiin, että nouseviin valkokankaan tähtiin, jotka pystyvät tekemään äänirooleja lyhyelläkin varoitusajalla. Will Smith, Kevin Spacey, Jim Carrey, Tom Hanks, Chris Rock, edesmennyt Robin Williams ja monet muut legendat ovat olleet useiden elokuvien ääninä ja aktiivisina promoottoreina.

Usein näyttelijöiden fyysistä roolisuoritusta siirretään suoraan itse hahmoihin tähän kehitettyjen taltiointimenetelmien avulla, jotka skannaavat millintarkasti koko vartalon sekä kasvojen liikkeitä. Digitaaliset hahmot ovatkin poikkeuksellisen ilmeikkäitä, sillä animaattoreiden ei enää tarvitse luoda joka maneeria käsin. Ääninäyttely on myös luonnollinen jatkumo monen varsinaisen päätyönsä päättäneelle tai siitä jo hieman sivussa olevalle näyttelijälle. Joskus persoonallinen äänirooli animaatioelokuvassa voi tuoda uutta nostetta uralle. John Lithgow tuli kaikkien tietoisuuteen Dick Solomonina, joka oli maahan tullut avaruusolento Kolmas kivi auringosta -televisiosarjassa vuosituhannen vaihteessa. Nuorempi polvi kuitenkin tuntee Lithgowin parhaiten roolistaan Shrekissä, jossa hän näyttelee ikimuistoisen ilkiömäistä Lord Farquaadia. Tämän jälkeen herra on nähty enenevästi suurella kankaalla sekä kaupallisesti, että kriittisesti menestyneissä elokuvissa; viimeisimpinä Interstellar ja The Accountant.

silent-film