Dokumenttielokuvat maailmaa muuttamassa

 

Dokumenttielokuvien julkaisumäärä on ollut jatkuvassa kasvussa. Aiheista ei ole tapahtumarikkaassa nykymaailmassa pulaa, mutta myös henkilöt vuosikymmenien takaa kiinnostavat edelleen. Tästä hyvänä todisteena Kurt Cobain: Montage of Heck (2015), joka keräsi niin yleisöltä kuin kriitikoilta pelkkää ylistystä. Vuodesta toiseen otsikoissa olleesta O.J. Simpsonista on myös aivan muutaman viime vuoden sisään tehty sekä dramatisoitu mini TV-sarja, että yli seitsemän tuntia kestävä episodimainen elokuva.

Ihmispotrettien ohessa dokumentit tuovat usein esiin erilaisia vääryyksiä ja antavat uutta valoa tapahtumille ja ilmiöille, jotka muuten jäisivät pimentoon. Inside Job kertoo vuoden 2008 finanssikriisistä ja tuo esiin pörssihait, yritysjohtajat, investointipankkiirit, poliitikot, sekä akateemisen maailman tekijät, joiden yhteisvaikutus johti maailmanlaajuiseen taantumaan. Ummikoille usein vaikeasti tai tylsästi avautuvat korkean tason rahoitus- ja sijoitusinstrumentit on esitelty selkeästi ja kiehtovasti tässä paljon palkintoja ja huippuarvosteluita keränneessä dokumentissa.

Elokuvat voivat myös muuttaa maailmaa konkreettisella tasolla. Blackfish paljastaa suositun amerikkalaisen eläinvesipuiston toiminnan todellisuutta tavalla, joka jätti jälkensä katsojiin. Tämä välillä järkyttäväkin dokumentti kertoo Tilikum-nimisestä valaasta, joka elää vesipuistossa ahtaissa oloissa muiden lajitoveriensa kanssa ja on pakotettu esiintymään usein vaarallisissakin olosuhteissa. Ihmiskohtaloiltakaan ei elokuvassa vältytä. Koskettava tarina antaa kuitenkin toivoa, sillä sen ja muun aktivismin seurauksena monia käytäntöjä muutettiin eläinten olojen parantamiseksi ja miekkavalaiden käytöstä viihteenä lopulta luovuttiin.

Posted in Elokuvat
silent-film