Elokuvien elinkaari alkaa festivaaleissa

 

Elokuvafestivaalit voi käsittää markkinoinnin lisäksi syvemmällä tasolla monien filmien tärkeimmäksi lähtöstartiksi, josta katsojien ensireaktiot leviävät pian sosiaalisen median kautta maailmalle. Erityisesti aloitteleville elokuvantekijöille festivaalit ovat usein ainoa keino saada filminsä valkokankaalle ennen mahdollista teatterilevitystä. Pienet tapahtumat tuovat ensisijaisesti amatöörien taide-elokuvia esille. Suuret juhlat on pyhitetty enimmäkseen valtavirralle ja sinne pyrkiville pienille studioille.

Maailman suurimpia elokuvafestivaaleja

Cannes

Ranskan Rivieralla Cannesissa vuosittain vietettävä elokuvafestivaali kerää kokoon merkittävimmät elokuvantekijät sekä filmitaivaan suurimmat tähdet. Cannes on yksi tärkeimmistä filmimaailman tapahtumista ensi-iltaelokuvien menestyksen kannalta, sillä monet neuvottelut levityssopimuksista käydään juhlimisen ohessa. Lisäksi tekijät havittelevat parhaalle elokuvalle annettavaa Kultaista Palmua.

Venice

Venetsian elokuvajuhlat ovat alan vanhin ja arvokkain festivaali, jonka pääsarjan korkein palkinto on Kultainen leijona. Toinen sarja, nimeltään Orizzonti, antaa äänen tuntemattomille elokuvantekijöille, taide- ja indie-elokuville sekä esikoistöille. Tapahtuman tunnelma on intiimi, sillä se keskittyy enemmän itse elokuvista nauttimiseen kuin niiden markkinointiin.

Sundance

Todennäköisesti suurin indie-elokuvien festivaali ainakin esitysten määrässä mitattuna on Yhdysvalloissa, Utahin osavaltiossa järjestettävä Sundance. Se on keskittynyt erikoisiin, puhuttaviin ja mielipiteitä jakaviin elokuviin ja kilpailukategorioita löytyy tusinoittain. Tapahtuma on nostanut esiin monia kykyjä, joiden elokuvat ovat sittemmin nousseet valtavaan kulttisuosioon. Tunnetuimpana esimerkkinä tästä on Quentin Tarantino ja vuonna 1992 ensiesityksen saanut Reservoir Dogs.


silent-film