Lastenelokuvien suosion vaihtelut

 

Lastenelokuvien aikakausi on vielä verrattain lyhyt jos sitä verrataan esimerkiksi kirjallisuuteen. Nykyajan lapset ovat kuitenkin lähes päivittäin tekemisissä audiovisuaalisen median kanssa television, elokuvateattereiden tai tablettien kautta. Audiovisuaalinen kasvatus on myös osa oppimista, joten se kulkee luonnollisena osana mukana lapsen arkipäivässä niin kouluissa kuin myös kodeissa.

Lastenelokuvien merkitys

Aiemmat sukupolvet ovat kasvaneet hyvin erilaisessa ympäristössä ja mediakasvatus onkin monille vanhemmille uusia asia, millaiset elokuvat ja kuinka paljon ruutuaikaa valitaan? Lastenelokuvien laatu on noussut vuosien varrella, elokuvien teemoihin ja sisältöön kiinnitetään huomiota aiempaa enemmin. Parhaimmillaan lastenelokuva on koko perheen yhteinen tapahtuma, josta riittää pohdittavaa vielä elokuvan katsomisen jälkeenkin.

Lastenelokuvan suosio nousussa

Lasten lelut ja -elokuvat on nykyisin helppo tilata internetin kautta. Lasten leluja, kirjallisuutta ja elokuvia ei aiemmin arvostettu kuten vastaavia aikuisten viihdemuotoja. Niitä pidettiin ajan täytteenä sen sijaan että olisi keskitytty laadukkaan viihteen tarjoamiseen myös lapsille. Kiinnostus kirjallisuutta ja elokuvia sekä muita viihdemuotoja kohtaan herää jo lapsena, ja tässä iässä ihminen on myös herkimmillään monenlaisille vaikutuksille. Laadukkaat viihdehetket lapsena toimivat oppimisen ja kasvattamisen tukena.

Viime vuosina on saatu todistaa yhä laadukkaampien koko perheen elokuvien esiinmarssia. Lastenelokuvien musiikkiin, juoneen ja tekniikkaan panostetaan uudella tavalla, useina vuosina ne ovatkin nousseet kilpailemaan elokuvamaailman arvostetuimmista palkinnoista eri festivaaleilla.

Parhaimmat lastenelokuvat ovatkin nykyisin koko perheen elokuvia, sillä niiden korkea taso tarjoaa viihdettä kaikenikäisille ja usein teemat antavat pohdittavaa niin aikuisille kuin lapsillekin. Elokuvien juonet ovat laajentuneet käsittelemään eri kulttuureita ja sukupuoliroolit ovat päässeet irti vanhoista raameistaan, sankaritytöt ja rauhalliset pojat ovat yhtä merkittäviä kuin vielä vuosikymmeniä aiemmin tutut ritarit ja prinsessat.

Vanhempien vastuu

Elokuvien valinta kuuluu vanhemmille, sillä lapset eivät itse osaa arvioida elokuvien positiivisia ja haitallisia vaikutuksia. Pelottavien kohtausten lisäksi on hyvä pohtia teemaa ja elokuvassa esiin nousevia aiheita. Valkokankaan roolihahmot ja tapahtumat näyttäytyvät lapselle usein erilaisina kuin aikuisille, monenlaiset tilanteet nousevat esiin ehkä ensi kertaa ja ne nostattavat lapsen mieleen monenlaisia kysymyksiä.

Aikuisten olisi tärkeää tietää mitä lapset katsovat ja parhain tulos elokuvanautinnosta saadaan kun se katsotaan yhdessä. Tällöin elokuvan tapahtumista ja juonenkäänteistä voidaan keskustella saman tien. Aikuinen toimii lapsen johdattajana elokuvaan ja sen maailmaan. Audiovisuaalisen vaikutuksen lisääntyessä vanhemmilla on vastuu asettaa lapselle rajat niin elokuvien sopivuuden kuin myös ajan suhteen.

Posted in Elokuvat
silent-film