Näyttelijän työ on vaativaa, mutta palkitsevaa

 

Hollywood on kautta aikojen ollut kaikkien vakavasti näyttelemisestä ja elokuvista kiinnostuneiden ykköskohde, mutta vain pieni osa sinne maineen perässä menevistä kykenee nousemaan pinnalle. Kuten millä tahansa äärimmäisen kilpailevalla alalla, menestyminen elokuvabisneksessä vaatii uhrautumista, kunnianhimoa, verkostoitumista ja ennen kaikkea onnea. Sopiva nöyryys ja vahva itsetunto ovat myös välttämättömiä erityisesti uran alussa, sillä aloitteleva näyttelijä viettää suurimman osan ajastaan koe-esiintymisissä ennen kuin ensimmäinen rooli on saatu.

Näyttelijäksi voi valmistua kuten mihin tahansa ammattiin, mutta lähtökohtaisesti se on taito, jota tulee ylläpitää jatkuvalla harjoittelemisella urheilijoiden tai käsityöläisten tapaan. Taidon ohella oikea sijainti on elinehto ammattinäyttelijälle. New Yorkin ja Los Angelesin ulkopuolella, kuten Chicagossa, Miamissa tai Montrealissa on toki mahdollista päästä käsiksi hyviin rooleihin, mutta huippuagentit kuitenkin pitävät majaansa elokuva-alan pääkaupungeissa, joten niihin muutto on useimmille Hollywoodiin tähtääville itsestäänselvyys.

Työ elokuvien parissa on välillä raskasta. Päivät ovat pitkiä ja omat ihmissuhteet voivat olla koetuksella. Näytteleminen on kuitenkin palkitsevaa, sillä työkaverit ovat alalla yleensä intohimosta elokuviin ja näin pitävät toisistaan huolta ja pidempien kuvauksien aikana tiimeistä saattaa parhaimmillaan muodostua ikään kuin pieniä perheitä. Kaikki projektit kuitenkin loppuvat aikanaan ja eroaminen työtovereista voi tuntua haikealta, mutta siihenkin tottuu. Näyttelijän ammatti antaa ennen kaikkea vapauden valita omat työpaikkansa ja osittain työnantajansa, joten se sopiikin parhaiten sellaiselle ihmiselle, jolla on korkea työmoraali ja joka nauttii vaihtelevista haasteista.

Posted in Elokuvat
silent-film