Taru Sormusten Herrasta on yksi rakastetuimmista kirjallisuuden klassikoista. Kirjasarja on innoittanut lukemattomia muita kirjoja ja elokuvia vuosien mittaan. Tarinassa esiintyvä maailma, Keskimaa, tuntuu aivan todelliselta ja taianomaiselta paikalta. Keskimaata asuttavat haltiat, kääpiöt ja hobbitit, samoin kuin ilkeät velhot sekä kamalat örkit.
Kirjailija JRR Tolkien on pystynyt luomaan ainutlaatuisen maailman, johon jokainen pystyy hyppäämään elävästi mukaan. Kirjaa lukiessa sen tapahtumat eivät tunnu lainkaan keksityiltä, vaan lukijasta todella tuntuu että hän lukee aitoa historiaa. Kaikki hahmot ja tapahtumat on kuvattu niin tarkasti ja yksityiskohtaisesti, ettei voi välttyä ajatukselta, että lukee oikeasti tapahtuneita tapahtumia.
Miten tällainen legendaarinen tarina sitten on pystytty siirtämään valkokankaalle?
Menneiden vuosien aikana on ollut lukuisia yrityksiä tarinan filmatisoimiseksi, mutta niissä ei koskaan päästy suunnitelmaa pidemmälle. Tarina on niin suuri ja mittava, että se on karkoittanut yleensä tekijät jossain vaiheessa suunnittelua. 80-luvulla tarinasta tehtiin jopa puolipiirretty filmatisointi, joka oli tarkoitus jatkaa loppuun, mutta sitä ei koskaan tapahtunut. Valinta oli sinänsä erikoinen, että katsojien kohderyhmää oli vaikea valita. Piirretty vetosi nuorempiin katsojiin, mutta piirrosten alla oleva oikea filmi taas puhui aikuisemman väen puolesta. Lopputulos oli ehkä hieman sekava elokuva, joka kattoi kirjan alusta kuitenkin vain pienen osan. Tarinan pituus tuntui siis mahdottomalta sovitettavaksi elokuvan muotoon.
Sitten toimeen tarttui kuitenkin muuan Peter Jackson. Hän oli jo nuorempana rakastunut tarinaan ja Tolkienin maailmaan. Jackson päätti filmata tarinan ja tehdä sen niin, ettei puolia tapahtumista täytyisi jättää pois. Syntyi suunnitelma kolmesta erillisestä elokuvasta, samaan tapaan kuin kirjakin on jaettu. Osat ovat Sormuksen ritarit, Kaksi tornia ja Kuninkaan paluu. Elokuvat saivat samat nimet kirjan osien mukaan.
Elokuvat osoittautuivat varsin onnistuneeksi. Siinä missä Tolkien pystyi kuvaamaan kaiken todella tarkasti, ja jokainen yksityiskohta oli mietitty viimeistä piirtoa myöden, Jackson ei jäänyt yhtään huonommaksi. Elokuvien tunnelma ja visuaalinen ilme olivat jotain mitä ei oltu ennen nähty. Tarina todellakin heräsi eloon valkokankaalla, ja katsojat ympäri maailmaa ihastuivat ikihyviksi tarinaan ja hahmoihin. Nykyisin Taru Sormusten Herrasta -elokuvat löytyvät monista suoratoistopalveluista ja niitä voi katsella vaikka omalta kännykältään. Kunhan on ensin käynyt katsomassa vaikka käytetyt iphonet jostain verkkokaupasta.
Miten kaikki sitten saatiin aikaan?
Helppoa se ei ollut. Kuvauspaikaksi valikoitui Uusi-Seelanti, ohjaaja Peter Jacksonin kotimaa. Hän osasi hienosti yhdistää kirjan tapahtumapaikat kotimaansa paikkoihin, ja hänellä oli heti visio, että kirjassa kuvattuja paikkoja löytyy oikeasti Uudesta-Seelannista. Kuvausryhmä matkusti paikalle ja näyttelijät siinä mukana. Kuvaukset kestivät kaikkiaan pari vuotta, joten tämä oli kova puristus koko tiimiltä.
Elokuvan näyttelijät olivat hieno sekoitus tunnettuja kasvoja, mutta myös lahjakkaita näyttelijöitä, joita ei ehkä oltu nähty kovin monessa Hollywoodin valtavirran elokuvassa. Tunnettuja kasvoja elokuvissa edustivat Sir Ian McKellenin näyttelemä velho Gandalf, sekä ilkeää velhoa Sarumania näyttelevä Christopher Lee. Suurelle yleisölle tuntemattomampia näyttelijöitä olivat pelotonta soturia, Aragornia, näytellyt Viggo Mortensen, sekä haltija Legolasia näytellyt Orlando Bloom.
Nämä elokuvat olivatkin Bloomille varsinainen uran ponnahduslauta, ja hän on näytellyt sen jälkeen monissa suuren luokan elokuvissa. Taru Sormusten Herrasta -elokuvissa ei nähdä kovin monia naishahmoja, mutta muutama voimakastahtoinen nainen elokuvassa silti on. Heistä mainittavimmat ovat Kate Blanchettin tulkitsema haltija Galadriel, sekä Liv Tylerin esittämä haltija Arwen.