Moni lapsi on kasvanut katsellen Disneyn piirrettyä elokuvaversiota Aladdinista, nuoresta pojasta joka lentelee taikamatollaan ja hurmaa itse prinsessan. Mutta toimiiko tarina myös nuorten leffan pohjana? Tänä keväänä leffafaneilla on ollut tilaisuus ottaa siitä selvää, sillä Guy Ritchie on ohjannut uuden Aladdinin seikkailuista kertovan romanttisen fantasiamusikaalielokuvan.
Millainen elokuva on vuonna 2019 kohahduttanut Aladdin?
2019 sai ensi-iltansa elokuvamaailmasta tunnetun Guy Ritchien ohjaus Aladdinista. Kyseessä on fantasiamusikaalielokuva, josta ei puutu romantiikkaa. Tämä elokuva on näytelty versio monen niin hyvin tuntemasta Disneyn animaatioelokuvasta vuodelta 1992. Alun perin tarina pohjautuu Tuhannen ja yhden yön -satukokoelman tarinaan nimeltä Aladdin ja taikalamppu. Satukokoelman satujen on sanottu tarjoavan helpon tien islamilaisten tarinoiden ja kulttuurin äärelle. Esimerkiksi Jaakko Hämeen-Anttila on tutustunut satujen maailmaan, ja kertonut tästä mietteitään.
Uudessa Aladdin-elokuvassa Mena Massoud esittää Aladdinia. Muissa elokuvan päärooleissa nähdään muun muassa Will Smith, Naomi Scott, Navid Negahban sekä Marwan Kenzari. Elokuvassa Aladdin löytää taikalampun, jossa asuva henki lupaa toteuttaa hänen kolme toivettaan. Meistäkin moni on saattanut haaveilla tällaisesta mahdollisuudesta. Mutta jos haaveilet vaikkapa rakentavasi lapsillesi upean leikkimökin, kannattaa suunnata mieluummin byggmax-liikkeeseen kuin tuhlata aikaa taikalampusta haaveiluun. Elokuvassa taikalamppu henkineen sen sijaan tuo elokuvaan mielenkiintoisen käänteen.
Toimiiko elokuva nuorten leffana?
Joidenkin tutkimusten mukaan 93% Aladdin-elokuvan nähneistä katsojista piti elokuvasta, mikä on hyvä saavutus. Suomessa elokuva julkaistiin vuoden 2019 keväällä, tarkemmin sanottuna 22. päivä toukokuuta. Aladdinissa on monia komponentteja, jotka tekevät siitä oivallisen nuorten elokuvan. Siitä löytyy ripaus romantiikkaa sekä jännitystä, mutta myös teemoja, joita moni nuori joutuu käymään läpi.
Prinsessan voimaantuminen on eräs elokuvan keskeisistä teemoista. Prinsessaa voidaankin pitää siinä mielessä hyvänä esimerkkinä nuorille tytöille, ettei hän suostu valmiiseen, hänelle suunniteltuun kaavaan, vaan haluaa elää omannäköistään elämää ja uskoo omiin kykyihinsä. Myös Aladdin uskoo prinsessan kykyihin ja on valmis toimimaan tämän rinnalla.
Aladdin sopii myös maahanmuuttajataustaisille nuorille, sillä se käsittelee aiheita, jotka ovat monille heistä tuttuja. Moni saattaa kokea vaikeaksi sovittaa lähtömaansa kulttuurin ja uuden asuinmaansa odotukset toisiinsa, ja elää omannäköisellään tavalla. Elokuvan prinsessa voi toimia tässä esimerkkinä. On tärkeää, että nuoret uskovat itseensä, ja juuri siitä tämä elokuva kertoo.
Elokuva kertoo myös rakkauden merkityksestä. Monissa maissa on vielä edelleenkin tapana, että nuoret avioituvat vanhempiensa tai suvun valitseman puolison kanssa, voimatta itse juurikaan vaikuttaa puolison valintaan. Puolison status ja varallisuus ovat tärkeässä osassa puolisoa valittaessa. Prinsessa nousee vastustamaan tätä perinnettä, sillä hän ei halua naida prinssiä, joka ei tunnu oikealta valinnalta, ja jota hän ei rakasta. Elokuvassa tulee hyvin esiin se, kuinka ihmisen sisin on tärkeämpää kuin ulkokultaisuus, varallisuus tai status ja lopulta myös prinsessan isä myöntää tämän.
Elokuva kertoo myös ystävyyden merkityksestä. Aladdin käyttää yhden toiveistaan taikalampussa asuvan hengen pelastamiseen, sillä hengestä on tullut hänen ystävänsä. Epäitsekkäästi hän haluaa hengelle paremman elämän. Myös henki auttaa Aladdinia, vaikka joutuukin venyttämään ohjesääntöjään ja tulkitsemaan niitä laveasti. Näiden kahden ystävyksen ystävyys on epätavallista, ja juuri siitä syystä yksi elokuvan parhaista aspekteista.